Register

User Registration
or Annuleren
---

Sedney Culinair

---

Winter

PastinaakHier vind je de seizoensproducten voor in de winter. De pastinaak staat in de wintermaanden centraal.

Pastinaak

Beschrijving:
De pastinaak is een oude groente en wordt zelfs als een ‘vergeten groente’ beschouwd. In de 18de eeuw werd pastinaak als voedergewas geteeld; later werd ze in de keuken vervangen door wortelen en aardappelen. Pastinaak was als voorloper van de aardappel lange tijd het hoofdvoedsel van de gewone man. Pastinaak wordt om haar vlezige, sterk aromatische, zoet smakende en ruikende wortels geteeld. De kegelvormige wortel is aan de buitenkant bruingeel en binnenin zuiver wit. Pastinaak heeft een hoog gehalte aan licht verteerbare eiwitten.

Beschikbaarheid
Deze wortels zijn op hun best nadat de vorst erover is gegaan, dan zijn ze zoeter. Pastinaak is verkrijgbaar vanaf oktober tot maart.

Bewaren
Je kunt de wortels het best in de grond laten tot wanneer je ze nodig hebt. Als er strenge vorst heerst, dek je ze af. Op natte of zware gronden is ter plaatse overwinteren nogal riskant.

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen in de groentelade van de koelkast en bij voorkeur in een geperforeerde plastic zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten.

Pastinaak in de keuken
Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme groente worden klaargemaakt. Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in 20 minuten gaar. Pastinaak is heerlijk in stamppotten en stoofschotels. Ook gestoomd is hij lekker.

Pastinaken kunnen in theorie worden gedroogd. Je kunt er heerlijke chips van maken: blancheer ze, snijd ze in dunne schijfjes, frituur ze voor en vries ze eventueel in voor later gebruik.

 

Copyright by Sedney Culinair 2012. All rights reserved.