Register

User Registration
or Annuleren
---

Sedney Culinair

---

lente

altAlle seizoensproducten voor in de lente op een rij. Dit seizoen de asperges uitgelicht.

Asperges

Beschrijving
Asperges zijn eigenlijk stengels en stelen, net als selderij. Groene asperges worden voornamelijk geteeld in Canada, de VS en in Italië en Frankrijk.
Bewaren


Witte asperges

Als je de asperges niet onmiddellijk na het oogsten opeet, moet je ze enkele uren in koud water leggen, met een temperatuur die lager is dan 10° Celsius. Veel langer dan 6 uur moet je ze er niet in laten liggen, want dan kunnen ze zuur worden. Daarna bewaren ze nog enkele dagen in de koelkast.

Een andere werkwijze bestaat erin de verse asperges niet te wassen, maar ze onmiddellijk in een vochtige doek te wikkelen en in een koele kelder te leggen. Hier blijven ze nog enkele dagen (4 tot 5) goed, op voorwaarde dat de temperatuur voldoende laag is (0-5° Celsius). Niet bevochtigde asperges worden snel grauw en vezelachtig.

Groene asperges

Geoogste stengels kun je vers eten. Je bewaart ze in een vochtige handdoek of in een plastic zak onderin de ijskast (maximaal 1 week).

Tips & weetjes
Na de oogst blijven asperges hun suikers consumeren en dit doen ze sneller dan enig andere populaire groente. Hierdoor wordt de smaak vlakker, en de stengels verliezen hun sappigheid en worden vanaf de basis steeds vezeliger. Die veranderingen gaan vooral tijdens de eerste 24 uur na de oogst snel en worden bevorderd door licht en warmte. Het vocht- en suikerverlies kun je deels tegengaan door de asperges voor het koken in water met 5-10 procent opgeloste suikers te leggen. Witte asperges zijn altijd vezelrijker dan groene, en worden tijdens de opslag sneller taai.

Copyright by Sedney Culinair 2012. All rights reserved.