herfst
In de herfst zijn veel oerrijke producten. Een ervan is de pompoen. Laat je inspireren.
Pompoen
Beschrijving:
Pompoen is een verzamelnaam voor heel veel soorten. Ze kunnen de gekste vormen en kleuren aannemen en zijn al dan niet eetbaar. De vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin de pompoen zitten grote platte zaden die rijk zijn aan olie. Je kunt de zaden roosteren en serveren als lekker en gezond borrelhapje. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zomerpompoenen (courgettes, een aantal kleinere pompoenvormen en patisson) en winterpompoen (reuzenpompoen en sierkalebas). De pompoen wordt ook wel als decoratie gebruikt, vooral tijdens Halloween in Amerika.
Beschikbaarheid
Pompoenen zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar maar de grootste inlandse vollegrondoogst van pompoenen valt in september en oktober. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit Frankrijk en uit eigen land, Turkije en Spanje. Daarnaast ook uit Zuid- en Midden-Amerika. Te vroeg geoogst smaken ze flauw en bewaren ze slecht.
Bewaren
Als de steel van de vrucht rimpelig wordt en groeven of droge barstjes vertoont, is de pompoen rijp. Je snijdt de stengel ergens dicht bij de steel door. Dat is veiliger dan de steel zelf door te snijden of de steel van het gewas te trekken want een pompoen met een uitgescheurde steel, zul je niet lang kunnen bewaren.
Zomerpompoenen blijven net zo min als courgettes lang goed en moeten snel worden verwerkt. Winterpompoenen zijn lang houdbaar. Zij hebben een dikke schil en kunnen soms 6 tot 9 maanden worden bewaard, afhankelijk van het ras. Je kunt ze het best ophangen in een net of bewaren op snippers krantenpapier op een luchtige vorstvrije plaats.
Pompoen in de keuken
Pompoen is een dankbare groente in de keuken. De bereidingsmogelijkheden van pompoen zijn eindeloos. Je kunt pompoen in blokjes koken, stoven, roosteren, frituren, bakken, etc. Sommige soorten (winterpompoenen, hokkaido) hoef je niet te schillen; de schil wordt zacht bij verhitting. Was de pompoen, verwijder zaden en draden en snijd in stukken. Je kunt ook pompoenpuree maken en bewaren. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart en pompoenbrood.